Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme belirli olmuş, 9 Eylül 1999 tarihinden evvel emekli olanlar için yaş kuralı aranmaksızın emekli olmanın kapıları açılmıştı.
Hatta emekli olacakların kıdem tazminatları için işletmelere krediler açıldı; bu alınacak kredilerle verilecek tazminatların direkt emeklilerin hesaplarına yatırılması planlandı.
Şimdi Meclis’te olan uygulamanın hesaplamaları yapılıyor ve yılın birinci aylarında emekliliklerin başlatılarak maaş ödemelerinin yatırılması bekleniyor.
“EYT’lilerin birinci maaşlarını 1 Mart’ta alabilecekleri düzenlemenin Meclis’ten çıkacağını düşünüyorum”
Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, bu etapta Bilgin, Bengü Türk TV canlı yayınında soruları yanıtlayarak, emeklilikte yaşa takılanların, birinci maaşlarını 1 Mart’ta almalarına imkan sağlayacak bir düzenlemenin Meclis’ten çıkacağını düşündüğünü söyledi.
“EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye gerçek esnetilmesi mümkün değil”
EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye yanlışsız esnetilmesi mümkün olur mu?
sorusunu cevaplayan Alım,
Olmaz, zira EYT dediğimiz şey, 8 Eylül’de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş kuralı konulması. Hasebiyle bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın.
diye konuştu.

“Prim gün sayısı”, “yıl sayısı” ve “yaş” kuralları var
EYT konusunda stajyer ve çırakların durumuna ait soru üzerine Alım, emeklilik için “prim gün sayısı”, “yıl sayısı” ve “yaş” kurallarının bulunduğunu hatırlattı.
“Çıraklıkta iş akdinin gerektirdiği kuralların ve standartların hiçbirisi kelam konusu değil”
Vedat Alım, EYT düzenlemesi ile yaş koşulunun kaldırıldığını lisana getirerek, stajyer ve çıraklar konusunda şöyle konuştu:
Staj yapanlar, iş yerinde çalışma alakası kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Münasebetiyle patron onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sıhhat sigortası yatırıyor, hami sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada o denli bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar kelam konusu değil. Patronunuz kim olacak, kimin ismine borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği kaidelerin ve standartların hiçbirisi onlarda kelam konusu değil.
“SGK çalışanları çok sıkı çalıştılar”
Bu süreçte Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının önemli yoğunluk yaşadıklarının hatırlatılması üzerine Alım, şöyle konuştu:
SGK çalışanları üzerinde çok büyük yük oluştu ve arkadaşlarımız çok sıkı çalıştılar. Bazen birkaç hafta cumartesi, pazar demeden müracaatlara yanıt vermeye çalıştılar. Özellikle yeni yıl öncesi bu yoğunluk yaşandı, hala bir yoğunluk var. Onun için bu düzenlemenin içinde Meclisimizden, SGK çalışanlarına, bu sürece katkı yapan arkadaşlarımıza bir çeşit ikramiye diyebileceğimiz bir düzenleme yapmalarını bekliyoruz.

“Bu arkadaşlarımızın takım meselelerini çözeceğiz”
Şu anda elimizdeki belge, süreksiz çalışanlar evrakı. Süreksiz emekçiler, çok farklı kurumlarda var. Şeker fabrikalarında, demir yollarında var, birçok kurumda var. Bu konuyu çözeceğiz, bu arkadaşlarımızın da takım sıkıntılarını çözeceğiz. Bu belgeyi da kapatacağız.
Kamu Kısmı Toplu İş Kontratı Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ genel liderleri ile bir ortaya geldiklerini hatırlatan Alım,
Onların sürecin kısa sürmesi konusunda bir dilekleri var. Biz de birebir kanaatteyiz, uzatmanın manası yok.
dedi.